Чи буде дешевшати житло в 2016 році
26.01.2016

ImageУ 2015 році на ринку житла Києва продано мінімальну кількість квартир за останні 15 років.

Ціни в доларах продовжують знижуватися. Інвестори, які бажають заробити, не вирішуються на покупку житла, тому що не розуміють, чи буде воно дорожчати в короткостроковій перспективі.

Тому в основному купують квартири ті, кому потрібно вирішити житлове питання. Їм би теж хотілося знати, чи досяг ринок дна в цьому році чи варто почекати з покупкою.

Але про це з упевненістю не можуть сказати і самі учасники ринку. Забудовники заявляють, що знижувати ціни не будуть.

Водночас експерти говорять, що при зниженні попиту у забудовників не буде іншого виходу. Та ж доля, за їхніми словами, чекає і вторинний ринок.

Вільне падіння

У грудні кількість угод з житлом на вторинному ринку буде меншою, ніж у провальному листопаді, прогнозує аналітик SV Development Сергій Костецький. У жовтні та листопаді число угод склало 549 ​​і 374 відповідно.

Таким чином, цього року кількість продажів житла скоротиться практично на 30% порівняно з 2014 роком. Це мінімальний показник за останні п’ятнадцять років, уточнює експерт.

За словами президента Союзу фахівців з нерухомості Олександра Рубанова, ситуація на вторинному ринку ще гірше, ніж на первинному.

“Офіційних даних по операціях за 2015 рік ще немає. Міністерство юстиції підготує їх на початку 2016 року. Але забудовники кажуть, що для них нинішній рік був важчий, ніж попередній”, – розповідає виконавчий директор Конфедерації будівельників Володимир Грусевич.

У 2015 році холдинг продав на 20% менше квадратних метрів, заявляв раніше президент однієї з найбільших будівельних компаній в Києві ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір, підбиваючи підсумки року.

В інших великих будівельних компаніях, зокрема “Укрбуд” і “Інтергал-Буд” говорять про зростання продажів. Кількість угод зросла в основному за рахунок виведення на ринок нових об’єктів.

Під час кризи квартири купують ті, хто вирішує своє житлове питання або бажає зберегти свої заощадження, говорить Грусевич. Число таких покупців, за його словами, значно скоротилося.

“Закінчився масштабний відтік депозитів з банку і, відповідно, зменшилася кількість інвесторів у нерухомість. Знизився рівень внутрішньої міграції, оскільки переселенці з Донбасу вже вирішили свої питання з житлом”, – пояснює керуючий директор ІК Dragon Capital Володимир Тимочко.

Крім цього частина попиту перемістилася з Києва на ринок передмістя, де ціна квадратного метра нижче, ніж у столиці, зазначає Ярослава Чапко. Приміром, у Києві вона стартує від 15-16 тис грн, а за містом в середньому від 10 тис грн.

Але все ж, за словами Тимочко, головна причина скорочення продажів на первинному ринку житла в Києві, це перенасиченість вторинного ринку пропозиціями.

Цінові гірки

За рік гривневі ціни на житло зросли, а у валюті, навпаки знизилися. У новобудовах подорожчали найбільш “економні” варіанти, незначно зросла ціна на більш дорогий сегмент.

Image

Image

Даних зміни цін у валюті на ринку немає. Але забудовники відзначають, що зараз двокімнатна квартира в доларах коштує відносно стільки ж, як до кризи однокімнатна.

На вторинному ринку доларові ціни знизилися з початку року на 20%, підрахували в галузевому порталі address.ua. При цьому, власники квартир при торзі готові скидати до 15% від запитуваної суми.

“Власники житла на вторинному ринку не відразу прийшли до того, що їх квартира коштує зовсім інших грошей, ніж ще пару років тому. У першому півріччі вони ще тримали ціни, не бажаючи поступатися. Але потім поступово почали знижувати ціни для прискорення реалізації житла”, – розповідає президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов.

Приблизно така ж картина на первинному ринку. З лютого забудовники почали підвищувати ціни слідом за стрімким стрибком курсу валют, але вже у квітні ціни почали відкочуватися назад.

Восени представники будівельних компаній почали заявляти, що знижувати вартість квадратного метра далі нікуди, так як працюють і так на межі рентабельності.

Прогнози за цінами

Гривневі ціни на первинному ринку не падатимуть, тільки ростимуть, говорить начальник відділу продажів корпорації “Укрбуд” Оксана Голобородько.

“Якщо девальвація гривні продовжиться, то ціни на житло будуть рости. При збереженні поточного курсу долара, забудовники намагатимуться збільшити гривневі ціни на 10-15%, компенсуючи втрату ціни в доларовому еквіваленті”, – відзначає Ярослава Чапко.

При цьому експерт додає, що у разі зниження попиту, у забудовника немає іншого виходу, як знижувати ціни.

“У масштабних проектах, можна скинути ціну за рахунок великого обсягу. Також цього досягти можна за рахунок закупівлі менш дорогих будівельних матеріалів, використовуючи не дуже витратні технології”, – говорить Чапко.

На вторинному ринку в наступному році доларові ціни можуть знизитися в межах 10%, прогнозують фахівці address.ua.

“Рівень життя населення знижується. Передумов поліпшення ситуації в країні немає. Тому для стимулювання попиту власники будуть змушені знижувати вартість житла”, – говорить Рубанов.

Вероніка Гаврилюк Економічна Правда

Читати також:

В Украине запустился сайт для самоорганизации жителей многоэтажных домов

Нехорошие квартиры: что происходит с киевскими новостройками

За год долларовые цены на квартиры в Киеве снизились на 10,7%, больше всех просел эконом-сегмент - а

На месте столичных промзон вырастут жилые дома и офисы 

Новая тенденция: в Киеве строится все больше малогабаритных квартир  

В Саудовской Аравии ведут строительство здания высотой более одного километра.  

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua