Крістофер Дембік: про кредитний імпульс Великобританії
Бизнес - Экономика
20.11.2018
ImageХвиля оптимізму, яку ми спостерігали минулого тижня після того, як стали відомі новини щодо Брекзіту, була очевидно передчасною.
Ризики зниження економічного зростання в Великобританії залишаються дуже високими, і в основному це пов’язано з трьома причинами:

Випереджаючі індикатори, як і раніше, вказують на зниження темпів зростання

Найостанніші приблизні і точні дані, схоже, підтверджують, що досить позитивна динаміка, яка спостерігалася у Великобританії влітку, в основному пов’язана з погодними умовами. ВВП за 4 квартал буде слабким, і ця тенденція, як очікується, продовжиться протягом наступного року.

Випереджаючий індикатор ОЕСР щодо Великобританії, який призначений для прогнозування поворотних точок в економіці на 6-9 місяців вперед, впав у вересні, і це був 14-й місяць падіння поспіль. Ставка рік до року на початку 2018 року була на рівні на мінус 0,6%, а тепер вона становить мінус 1,45%. Це неабиякий стрибок за дев’ять місяців! При цьому рівень 98,9 є найнижчим з вересня 2012 року.

Крім того, кредитний цикл, який давав сили Великобританії в період після світової фінансової кризи, повністю змінився.

Внутрішній індикатор, кредитний імпульс, який визначає розвиток реального сектора економіки на найближчі 9-12 місяців, відчуває стиснення. Він відображає потік нових кредитів, виданих приватним сектором, у відсотках від ВВП. Останні новини вказують на те, що тенденція є не такою негативною, а кредитний імпульс перебуває на рівні мінус 1,55% від ВВП проти мінус 7,5% від ВВП в попередньому кварталі, але все одно він не радує.

Хоча кореляція між кредитним імпульсом і деякими індикаторами активності досить мала (кореляція з остаточним значенням попиту на внутрішньому ринку дорівнює 0,52), така різко негативна тенденція, безумовно, створить певні перешкоди для зростання ВВП в середньостроковій перспективі.

Очікую більше негативних даних в 2019 році, але поки ще занадто рано розглядати серйозний ризик рецесії, бо це буде залежати від результативного/безрезультатного Брекзіту, який має бути підтверджений і реалізований.

Інвестиції бізнесу в Великобританії проявляють тривожну тенденцію

Не дивно, що Брекзіт має різко негативний вплив на інвестиції бізнесу в умовах зниження потоку нових кредитів.

Дивлячись на невтішні тенденції в сфері інвестицій бізнесу протягом останніх кварталів, ми не бачимо, де ж ховається “основна сила” економіки Великобританії, про яку говорить Хеммонд.

Поки політика продовжує грузнути в трясовині, довіра в бізнес-колах і інвестиції будуть тільки падати, що в підсумку обмежує потенціал зростання ВВП Великобританії і збільшує ризик тривалого періоду низького економічного зростання.

Фінансово стрес домогосподарств у Великобританії зростає

Це добре підтверджується новими споживчими кредитами в великій кількості і овердрафтами після референдуму.

Як ми бачимо на графіку, зниження вже йде, а минулої весни почалося звуження.

На мій погляд, це одна з найбільш тривожних тенденцій, оскільки вона є жорстким сигналом того, що кредитний бум, який підтримував економіку Великобританії в роки після кризи, закінчився остаточно.

Якщо тільки в останній момент не станеться щось дивовижне, складно зрозуміти, що може змінити негативну середньострокову тенденцію в плані зростання в Великобританії. Ця фантазія про абсолютний і необмежений суверенітет, безумовно, призведе до одного з найбільш кричущих випадків погіршення добробуту, сили і впевненості в цій західноєвропейській країні після Другої світової війни.

Крістофер Дембік, глава відділу макроекономічного аналізу Saxo Bank

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua