Цінове ралі паладію і майбутнє платини
Инвестиции - Драгметаллы
24.02.2019
ImageЗа останній рік ціна паладію показала значне зростання. Головним драйвером зростання став дефіцит дорогоцінного металу на світовому ринку.

Однак стали з'являтися фактори, які вказують на уповільнення зростання паладію, а замість цього платина знову може стати привабливим активом для інвесторів.

Паладій і золото

Коли мова заходить про дорогоцінні метали, то на думку відразу ж приходять золото і срібло. Однак професійні інвестори також уважно стежать за дорогоцінними металами, які користуються попитом у промисловості. Зараз великою популярністю користується паладій. З серпня 2018 року на піку зростання його прибутковість досягала 70%. Тому 5 грудня минулого року вартість паладію перевищила золото. До цього моменту таке відбувалося тільки в 2002 р Зараз жовтий дорогоцінний метал торгується на рівні 1325 $, а паладій на рівні тисячу чотиреста п'ятьдесят-вісім $ за унцію.

Фактори зростання

Головна причина стрімкого зростання вартості паладію - це його дефіцит в світі. За даними банку UBS, попит на цей дорогоцінний метал перевищує його пропозицію ось уже 8 років поспіль. Дослідження Citibank показало, що дефіцит паладію в 2018 р склав 600.000 унцій. У такій ситуація ціна не може не рости.

Ще однією важливою причиною зростання цін на паладій є дизельний скандал в США і Німеччині, а паладій в основному використовується в бензинових двигунах. Саме автомобільна промисловість споживає 80% від світового попиту. У цій ситуації продажу бензинових автомобілів стали рости, а дизельних падати.

Жорсткість вимог до вихлопних газів в різних країнах світу призводить до того, що все більше автомобілістів вибирають машини на бензині. Тому попит на паладій буде зберігатися ще тривалий час.

Шанс для платини

У той час як паладій росте, то платина знаходиться в низхідному тренді. Справа в тому, що на ринку спостерігається надлишок пропозиції цього дорогоцінного металу. Вартість платини впала на стільки сильно, що на неї можуть звернути увагу навіть ті інвестори, хто ніколи раніше навіть і не думали про покупку цього активу.

Якщо ціна паладію буде і далі зростати такими темпами, то автомобільна галузь буде шукати альтернативу. В цьому випадку платина може знову стати цікава автовиробникам. Зараз одна унція платини коштує 807 доларів, що майже в 2 рази дешевше паладію. У минулі роки платина вже використовувалася для виробництва каталізаторів в бензинових двигунах. Щоб знову почати її застосовувати, автомобільна галузь повинна перебудувати виробничі процеси, що не так легко і вимагає фінансових витрат і часу. Однак, якщо цінове ралі паладію продовжиться, то платина може отримати шанс на повернення.

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua