«Світ збожеволів через« безкоштовні» гроші»: мільярдер Рей Даліо - про загрозу світовій економіці
Бизнес - Экономика
16.11.2019
ImageМільярдер і засновник найбільшого хедж-фонду Bridgewater Рей Деліо, у якого в управлінні перебуває $ 160 млрд, написав статтю в LinkedIn про те, чим сучасній економіці загрожує «бездумне» інвестування в його теперішньому вигляді.

Як приклад, він наводить практику інвесторів вливати гроші в стартапи, які їх не можуть повернути і якими фінансування навіть не потрібно. Наводимо переклад його думки.

Світ збожеволів і система зламалася.

Я говорю ці речі, тому що:

1. Гроші для тих, у кого є кредитний рейтинг - «безкоштовні», оскільки інвестори, які дають їм гроші, не заперечують отримати менше, ніж вони вклали. Конкретніше: інвестори, що дають грошей компаніям з хорошим кредитним рейтингом, приймають дуже низькі або навіть негативні ставки по кредиту і не вимагають повернення основної суми в доступному для огляду майбутньому.

Вони так чинять, тому що на руках у них  величезні суми, через те, що центробанки скуповують фінансові активи в марних спробах стимулювати економічну активність.

Причина, по якій гроші, які сиплються на інвесторів, не набагато стимулюють економічне зростання та інфляцію, в тому, що інвестори швидше хочуть вкладати їх, ніж витрачати.

Ця динаміка призводить до «політики дешевих грошей», яка вже не раз виникала в минулому (хоча і не на нашій пам'яті), і яку я детально описав у своїй книзі «Як управляти борговими кризами» (Principles for Navigating Big Debt Crises).

В результаті цієї динаміки ціни фінансових активів дуже виросли і майбутня очікувана прибутковість з інвестицій впала, а економічне зростання і інфляція залишаються майже на тому ж рівні. Це значне зростання цін і, як наслідок, низька прибутковість з інвестицій працюють не тільки для облігацій; це також працює для прямих інвестицій, венчурного капіталу. Хоча для цих активів низька прибутковість не настільки очевидна, як для інвестицій по облігаціях, адже там немає її закріпленої оцінки. В результаті, її визначає лише уява інвестора.

Через те, що у інвесторів так багато грошей, і через минулі успіхі революційних хайтек-компаній сьогодні утворилося велике число компаній (їх не було стільки з часів кризи доткомів), які не зобов'язані приносити прибуток, або створювати хоча б можливість для нього. Замість цього вони можуть продавати мрії інвесторам, накачаним грошима і можливостями їх позичати.

Зараз так багато інвесторів з грошима, спраглих купити ці мрії, що в якихось випадках венчурні інвестори заштовхують гроші в стартапи, у яких фінансування і так більш, ніж достатньо. Інвестори загрожують таким стартапам підтримкою конкурентів, якщо ті не візьмуть у них гроші.

Ці вливання грошей зрозумілі, оскільки інвестменеджери, особливо з венчурного капіталу і фондів прямих інвестицій зараз отримали величезні суми ще не вкладених грошей, які їм потрібно кудись інвестувати, щоб виконати обіцянки перед клієнтами.

2. В той же час, існує великий державний дефіцит, який майже напевно сильно виросте в майбутньому. Це змусить уряди продавати ще більше держборгу. І ці суми не можна буде компенсувати, піднімаючи ставки в ті часи, коли це може зашкодити ринків і економіці.

Звідки візьмуться гроші, щоб купувати облігації і фінансувати дефіцит? Майже напевно - від центробанків, які скуплять борги свіжонадрукованими грошима.

Вся ця динаміка, коли солідні суми грошей просто викидають у вікно, буде тільки розганятися, особливо в країнах з резервними валютами на кшталт США, Японії, в Європі, в доларі, євро і ієнах.

3. У той же час, ті, хто повинен здійснювати платежі по пенсіях і охороні здоров'я, не мають достатнього фінансування, щоб виконати ці зобов'язання. Прямо зараз багато пенсійних фондів, які інвестують, щоб виплачувати пенсії, використовують приблизні оцінки повернення на інвестиції. І вони зазвичай - набагато вище (7%), ніж оцінки в середньому по ринку, закладені в ціни і більш реальні.

В результаті, багато хто з тих, хто зобов'язався виплачувати пенсії, швидше за все не зможуть виконати своїх зобов'язань. А ті, хто очікує цих виплат - як правило, вчителі або інші держслужбовці і так страждають від скорочень бюджету. Навряд чи вони тихо приймуть такий стан речей.

І поки у пенсійних фондів залишається хоч якесь фінансування, в охорони здоров'я виплати працюють за принципом оплати по мірі використання. Через демографічну ситуацію менше число людей, які заробляють гроші, змушені утримувати більшу кількість бебі-бумерів, яким потрібна медична допомога. І на ці виплати теж не вистачає грошей.

Оскільки грошей на пенсії і медицину не вистачає, швидше за все в суспільстві розгориться брудний спір про те, чим закрити цю прірву (урізуючи допомоги, підвищуючи податки, друкуючи гроші).

І це тільки підштовхне конфлікт з приводу нерівномірного розподілу багатства. Жоден зі згаданих вище шляхів не є вдалим, але друк грошей - найпростіший з них, адже це - самий негласний спосіб перерозподілу власності і він підвищує вартість активів.

В кінці-кінців, держборг та інші фінансові зобов'язання, які виражаються в позичених грошах, всього лише вимагають від боржників виплачувати гроші. Немає лімітів, що обмежують друк грошей або їх вартість, тому - це найпростіший шлях.

Величезний ризик в тому, що це буде загрожувати здоров'ю трьох основних світових валют. У той же час, якщо політики не зможуть впоратися з цими зобов'язаннями, конфлікт між бідними і багатими про те, наскільки повинні бути урізані виплати і наскільки - підняті податки, стане набагато гостріше.

В результаті люди з капіталом будуть переїжджати в регіони, де подібні конфлікти - не такі серйозні, а влада, буде втрачати великих платників податків, буде шукати способи їх затримати.

4. У той же час, гроші по суті - безкоштовні для тих, у кого є кошти і кредитоспроможність, і за фактом недоступні для тих, у кого всього цього немає. І від цього нерівномірний розподіл багатства, нерівність політичних і соціальних можливостей тільки поглибиться.

Технологічний прогрес теж вплине на цей процес, адже працівники будуть поступово заміщатися машинами. Оскільки процес «стікання» грошей вниз, до найманих працівників та інших за рахунок підвищення їх заробітку і кредитоспроможності застопорився, система, завдяки якій капіталізм працює для більшості, теж зламана.


Ця ситуація не може бути стабільною вічно, і її не можна підтримувати вручну, як це робилося з 2008 року. І я вірю в те, що світ рухається до великої зміні парадигми.

 

Читати також:

Китайський чиновник встановив світовий рекорд з корупції

Чому боротьба з інфляцією не самоціль

Нова реальність. Як китайський бізнес отримав контроль над світом

Пітер Шифф: цінуйте спокій перед штормом

Кількість мільярдерів по всьому світу зросла вдвічі за 10 років

Марк Мобіус: купуйте золото при будь-якій ціні

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua