Як уникнути обману при покупці будинку?
Инвестиции - Недвижимость
25.02.2020
ImageФінансові махінації на ринку нерухомості — нечасте явище. Таких випадків реєструється значно менше, ніж, наприклад, випадків крадіжки грошей з карт через інтернет. Однак, якщо це трапляється, то це, як правило, загрожує для людей втратами великих сум грошей, буває, що і всіх накопичень за все життя.

Одночасний продаж декільком покупцям

В даному випадку схема дуже проста. Один і той же об'єкт нерухомості продається двічі різним людям. За документами зробити подібне, звичайно, неможливо. Адже при укладанні договору про купівлю-продаж, дані про власника заносяться в Держреєстр. Тоді яким чином шахраям вдається обдурити другого покупця?

Річ у тому, що існує певна лазівка, працює на недосвідчених покупців. Період між підписанням ДКП (договору купівлі-продажу) та офіційним оформленням нового власника в Держреєстрі, зазвичай, становить кілька днів. За цей час, зловмисники встигають знайти другу «жертву» і продати їй ту ж нерухомість.

Перепродаж нерухомості за фальшивим паспортом

Така афера коштує чимало зусиль і коштів, тому, нею частіше користуються при продажу дорогої нерухомості.

Схема полягає в наступному:

  • Спочатку зловмисники знаходять будинок, який можна орендувати на тривалий термін.
  • При оформленні договору оренди вони роблять і забирають копію паспорта справжнього власника.
  • Далі зловмисник виготовляє підроблений паспорт зі своїми даними, і таким чином отримує правовстановлюючу документацію на нерухомість.

Дана схема легко поєднується з першою. Будинок може продаватися по 2-3 рази, проте з усіма угодами за фальшивими документами виявляться, в результаті, недійсними. Коли таємне стане явним, домоволодіння відходить до власника. А «незаконні» покупці залишаються і без нерухомості, і без грошей.

Попереджений — значить озброєний

Щоб покупка будинку пройшла успішно важливо щоб всі грошові розрахунки відбувалися тільки після офіційного оформлення ДКП в Держреєстрі. Якщо ви все-таки вирішили укласти угоду купівлі-продажу тільки своїми силами, без залучення ріелторів і юристів, рекомендуємо ознайомитися з деякими важливими порадами, які стануть у пригоді під час покупки будинку, або земельної ділянки:

  • Спочатку слід вивчити правовстановлюючі документи та переконатися, що об'єкт не оформлений в довічне безстрокове володіння.
  • Якщо ділянка не розмежована, слід зобов'язати власника провести межування. Після цього йому потрібно зареєструвати ділянку і поставити її на кадастровий облік.
  • Якщо купується не тільки земля, а й будинок — ті ж процедури потрібно виконати та з ним.
  • Важливо переконатися, що немає суперечок з власниками-сусідами щодо меж і розташування територій. План ділянки слід детально звірити з наявними межами.
  • Будь-які доручення повинні бути в обов'язковому порядку перевірені в нотаріальній конторі.
  • Потрібно дізнатися, чи не знаходиться будинок під арештом або заставою. Ці дані повинен надати нотаріус при укладенні договору.
  • Вказану в документах інформацію про межових точках і розмірах ділянки слід перевірити ще раз фізично, вимірявши рулеткою.
  • Не зайвим буде звернутися в Управління земельних ресурсів, щоб звірити реєстрацію та адресу, з метою виявлення розбіжності фактичних і паперових даних.
  • Слід уважно проаналізувати технічний паспорт БТІ — в ньому не повинно бути самовільних, не позначених в паперах перепланувань і добудов.

Безумовно, згадати всі тонкощі цього процесу неможливо. Кожен день в нашій країні відбуваються тисячі угод. Безліч окремих випадків можуть не підпадати під описані, тому шукати та купувати будинок або земельну ділянку самостійно — це завжди ризикована справа. Особливо, якщо це перша угода і відсутній досвід в даній сфері.

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua