Бернард Барух - найбагатший спекулянт в історії США
Люди - Прочее(Люди)
23.11.2020
ImageЯкщо ви володієте дорогоцінними металами, то вам, напевно, буде цікаво дізнатися історію Бернарда Баруха, який вважався одним з найбагатших спекулянтів в історії США.

Він почав у своєму житті з малого і зміг побудувати кар'єру до радника американських президентів.

Варто сказати, що мало, хто знає історію Бернарда Баруха, так як у фінансовій літературі в основному розповідається біографія іншого спекулянта - Джессі Лівермора, який жив і працював в той же самий час. Однак життя Баруха в багато разів цікавіше, ніж діяльність Лівермора.

Сьогодні мова піде про те, як Бернард Барух зробив найбільшу ставку, а уряд США відкликав у нього не тільки весь виграш, але і покарало його за це, щоб показати іншим американцям, чому не варто володіти золотом.

Справа в тому, що в особистому володінні Баруха знаходилося 75.000 унцій золота, що за сьогоднішніми цінами відповідає 125 млн. доларів. Таким чином, він був першим «булліонером» США (мільйонер в золоті). Але що ж сталося з його дорогоцінним металом?

Конфіскація золота

5 квітня 1933 року, через місяць після вступу на посаду президента Рузвельта, був виданий закон, що зобов'язує всіх американців продати уряду своє золото за ціною 20,67 $ за унцію.

Золоті монети, злитки і золоті сертифікати повинні були бути передані Федрезерву станом на 1 травня 1933 року, тобто на весь захід було виділено всього один місяць. В результаті цього ФРС США змігла отримати 14,5 млн. унцій золота від громадян країни. Але більше всіх золота віддав Бернард Барух, а саме: всю свою колекцію в розмірі 75.000 унцій, хоча в Європі одну унцію жовтого дорогоцінного металу можна було продати за 29 $. Влада спеціально обмежили термін здачі золота, щоб американці не змогли переправити свій дорогоцінний метал в Європу. До того такий продаж був оголошений поза законом.

Мільйони американців були змушені продати своє золото за наказом Рузвельта. У книгах з історії того часу не повідомляється про один цікавий факт: уряд США вів серйозну роботу зі збору даних від видобувних компаній і дилерів. Він хотів знати, хто продав золото, і хто його купив.

Баруху довелося пояснити міністерству фінансів, навіщо він скупив стільки золота. До того ж, глава золотодобувної компанії, у якої був куплений дорогоцінний метал, повинен був також розповісти, навіщо Барух це робив. Відповідь виявилася досить простою: він хотів захистити своє багатство, так як не довіряв паперовим грошам.

Хто хоче стати «булліонером»?

Стати мільйонером - значить бути фінансово вільним. Бути мільярдером означає приналежність до вузької групи людей на цій планеті. Але є клас елітного багатства, до якого належать одиниці. До такої групи належать багатії, у яких є мінімум 1.000 унцій золота в особистому володінні. Але перш, ніж ви захочете стати «булліонером», вам варто дочитати цю історію про те, що трапилося з такими людьми в 1933 році.

Закон від 30 січня 1934

30 січня 1934 року, після того як американці здали своє золото уряду за ціною 20,67 $, президент Рузвельт підписав указ, який встановив нову вартість однієї унції золота в розмірі 35 $. Таким чином, прибутковість могла б скласти + 69%.

Виходить, що Бернард Барух мав рацію в своєму прогнозі щодо подальшого зростання цін на жовтий дорогоцінний метал. Але він нічого не заробив на зростанні ціни, так як вся його золота колекція була продана уряду за фіксованою ціною.

Варто нагадати, що в 1933 році США знаходилися в глибокій рецесії. Багато інвесторів, як Джессі Лівермор, збанкрутували. Незадовго до підписання закону від 30 січня 1934 року оголосив про своє третє банкрутство. Самогубства директорів стали звичайною справою. У країні бушувало безробіття. Дух американської нації був надламаний.

Уряд боявся дефляції більше, ніж інфляції. Президент Рузвельт хотів викликати інфляцію, а для цього він вирішив підняти вартість золота, яке тільки що було конфісковано у громадян країни. План Рузвельта дійсно спрацював. Є також думка, що була група людей, інсайдерів, які знали заздалегідь, що ціна золота буде підвищена. Але це припущення так і залишилося непідтвердженими.

Золото - найкращий захист

Економіки багатьох країн світу страждають від боргового тягаря і дефляції. Є висока ймовірність того, що в наш час деякі уряди захочуть повторити досвід США і вступити з громадянами точно так, як це зробив президент Рузвельт. У будь-який момент може бути виданий закон по конфіскацію жовтого дорогоцінного металу за фіксованою ціною за одну унцію. Якщо ви хочете стати «булліонером», то вам необхідно дотримуватися кількох простих правил:

1) Нікому не кажіть про своє бажання створити свій власний золотий запас. Інакше ви можете опинитися під контролем відповідних органів влади;

2) Для покупки золотих монет і злитків використовуйте тільки готівку. Ні в якому разі не можна оплачувати банківською картою, так як це легко відстежити;

3) Зберігання великого обсягу золоту може стати серйозною проблемою. Не можна зберігати весь дорогоцінний метал в одному місці. Банківський сейф - це також не кращий варіант. У 1933 році всі банківські сховища були закриті. Відкрити їх можна було тільки в присутності органів влади. Якщо в них було приватне золото, то його тут же конфісковували.

 

Дивитися: Графіки цін на золото

 

Читати також:

Зростання ціни золота - це ознака початку інфляції

S&P Global: дефіцит нових родовищ золота

Найважливіше з щорічного послання Уоррена Баффета своїм акціонерам

Все золото мира

Багатії світу не можуть знайти достатньо золота


 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua