Підбірка новин, статей по золоту 2021
Инвестиции - Драгметаллы
26.10.2021
ImageВ цьому матеріалі Дєньга представляє вам підбірку останіх новин/статей/аналітики/прогнозів на тему інвестицій в дорогоцінний метал золото.

Чи стане Австралія лідером з видобутку золота?

Після 14 років, протягом яких Китай був найбільшим виробником золота у світі, його збираються змістити з першого місця, повідомляє Kitco News з посиланням на звіт Surbiton Associates.

Австралійська гірничодобувна консалтингова компанія нещодавно заявила, що виробництво золота в Австралії у першій половині 2021 року перевищило виробництво в Китаї (дані China Gold Association) на чотири тонни.

За даними Surbiton Associates, за перші шість місяців цього року Австралія виробила загалом 157 тонн золота, тоді як виробництво золота в Китаї становило 153 тонни. Виробництво жовтого дорогоцінного металу в Австралії склало 74 тонни в першому кварталі і 83 тонни в другому кварталі.

За даними Геологічної служби США (USGS), з 2007 року Китай є найбільшим у світі виробником золота. На той час ця азіатська країна змогла витіснити Південну Африку з першого місця за цим показником.

 

Швейцарія: експорт-імпорт золота у вересні 2021 року.

Швейцарія поставила у вересні 2021 року майже 100 тонн золота до Індії, Китаю та інших країн азіатського регіону. На відміну від цього, Альпійська республіка отримала з Великобританії трохи менше ніж 70 тонн.

Ринок золота знаходиться у русі. Незважаючи на те, що останнім часом ціна золота майже не змінилася, велика кількість золота перевозиться туди і назад міжнародними маршрутами. Про це свідчать поточні дані зовнішньої торгівлі Федерального митного управління Швейцарії.

Швейцарські афінажні заводи поставляють до двох третин переробленого інвестиційного золота, затребуваного у всьому світі.

Згідно з митними даними, у вересні зі Швейцарії до країн Південно-Східної Азії було відправлено загалом близько 100 тонн. Серед іншого 50 тонн вирушили до Індії, Китай отримав 21 тонну, а 14 тонн було відправлено до Гонконгу.

Загальний обсяг експорту швейцарського золота у вересні становив 117,36 тонн на суму 6,2 млрд. швейцарських франків (5,76 млрд. євро), що відповідає зростанню на 1,27% порівняно з попереднім місяцем та зростанню на 4,4% порівняно із вереснем минулого 2020 року.

Тим часом імпорт золота до Швейцарії буквально вибухнув. Обсяг цього показника збільшився на 86% порівняно з попереднім місяцем та становив 188,82 тонни на суму 7,7 млрд. швейцарських франків - це найвищий показник з березня 2021 року (тоді ця сума склала 11,12 млрд. швейцарських франків).

Значний внесок у зростання імпорту внесли постачання жовтого дорогоцінного металу з Великобританії. Справа в тому, що там зберігається більша частина золота міжнародних банків та ETF-фондів. При цьому різке зниження попиту на акції ETF-фондів зазвичай призводить до відповідного відтоку дорогоцінного металу із запасів, який потім використовується для інших цілей. Наприклад, швейцарські афінажні заводи переплавляють 400-унцеві зливки, які зазвичай використовуються в банківському секторі, в 1-кілограмові зливки, які мають великий попит на азіатському ринку.

 

Прогноз по золоту голландського ABN Amro.

Голландський банк ABN Amro нещодавно заявив, що, як і раніше, дотримуватиметься свого попереднього прогнозу цін на золото. Аналітики банку вважають, що ціни на золото залишаться нижчими у цьому та наступному роках. Таким чином, очікується, що до кінця 2021 золото коштуватиме близько 1700 $ за унцію, а до кінця 2022 року - 1500 $ за унцію.

Однією з причин цього є посилення грошово-кредитної політики у всьому світі. Очікується, що ФРС США підвищить процентні ставки на початку 2023 року, а Банк Англії та Банк Канади планують підвищити ставки раніше. Посилення монетарної політики зазвичай негативно позначається на вартості жовтого дорогоцінного металу, в тому числі тому, що дохідність державних облігацій має тенденцію до зростання.

Крім того, за даними ABN Amro, очікується зростання прибутковості дворічних державних облігацій США. За прогнозом, це зростання буде сильнішим, ніж очікувалося раніше. Банк також вважає, що інфляційний тиск буде слабшати. Третім фактором є долар США, який, згідно з прогнозом, зміцнюватиметься й надалі. Ймовірно, це буде помірковане збільшення. Зростання курсу американського долара, зазвичай, є негативним чинником для золота.

 

Золото в Індії.

Індійський сезон фестивалів обіцяє бути жвавим, повідомляє Livemint. Це хороша новина для індійських ювелірів, які тепер можуть розраховувати на найприбутковіший сезон продажів. Крім того, ювеліри очікують на збільшення обсягів продажів, оскільки ціна золота на внутрішньому ринку впала на 17% з рекордного максимуму, досягнутого в серпні минулого року.

Близько 60-70% споживання золота Індії посідає виробництво ювелірних виробів. Дані WGC показують, що у 2020 році індійці придбали близько 3,15 тонн золотих прикрас. За словами Ашиша Петхе, голови Всеіндійської ради виробників дорогоцінного каміння та ювелірних виробів, відкладений попит та зниження цін можуть сприяти тому, що продаж золота в останньому кварталі 2021 року зросте на 15% порівняно з аналогічним періодом дворічної давності.

«2020 рік був винятком», - сказав Пете про минулий рік. «Цього кварталу ціни на золото знизилися, і це сприятливо. Також ми спостерігаємо велику кількість весіль».

 

Золото в Індії та свято Дівалі 2021

Схоже, що після обмежень, пов'язаних із коронавірусом, населення Індії знову виявляє все більше інтересу до виробів із золота. Згідно з Індексом витрат на Дівалі, складеним аналітичною компанією YouGov, майже троє з десяти міських жителів планують купити золото протягом найближчих трьох місяців.

Дані для Індексу витрат на Дівалі були зібрані онлайн компанією YouGov Omnibus, яка опитала  респондентів в період з 17 по 20 серпня 2021 року.

Згідно з дослідженням, майже три з п'яти респондентів, які купують золото (58%), планують купити золото для особистого або сімейного користування, або у вигляді фізичного золота, або через програму купівлі золота в роздрібній торгівлі. При цьому 38% заявили, що, швидше за все, куплять жовтий дорогоцінний метал в інвестиційних цілях, або через золоті ETF-фонди, або у вигляді фізичного металу.

Крім того, дослідження показало, що 69% потенційних покупців золота вважають, що Дівалі та святковий сезон – найкращий час для покупки золота.

Імпорт золота Індією

Індія за останні місяці знову активізувала свою діяльність на світовому ринку золота, збільшивши імпорт жовтого дорогоцінного металу. З січня поточного року країна вже отримала 349 тонн золота зі Швейцарії.

Федеральне митне управління Альпійської Республіки опублікувало нещодавно дані із зовнішньої торгівлі за серпень 2021 року. Ці дані також містять інформацію про поточну ситуацію на міжнародному ринку золота. Справа в тому, що швейцарські афінажні заводи постачають до двох третин інвестиційного золота у світі. І останні дані показують, що значні обсяги золота знову переміщуються на азійські ринки.

У звіті швейцарської митниці йдеться, що Індія імпортувала 70,29 т. золота - це найбільша кількість жовтого дорогоцінного металу, яку країна отримала зі Швейцарії з березня минулого 2020 року. З початку 2021 року за цим маршрутом до Індії вже надійшло 349 т. дорогоцінного металу. За підсумками серпня до Китаю зі Швейцарії було імпортовано 18,2 тонни золота. Загалом із січня до цієї азіатської країни було ввезено вже 141 т.

Загальний обсяг експорту швейцарського золота минулого місяця становив 116,44 т. на суму 6,1 млрд. швейцарських франків – це зростання на 22,5% порівняно з попереднім місяцем, але зниження на 6% порівняно із серпнем 2020 року.

Що стосується імпорту, то останнім часом стали переважати постачання дорогоцінного металу із США. За підсумками серпня Штати відправили до Швейцарії 23,58 т. жовтого дорогоцінного металу на суму 1,2 млрд. швейцарських франків. Ці пересування золота часто пов'язані з відпливом коштів із великих «золотих» ETF-фондів. Банківські зливки золота масою 400 унцій переплавляються у Швейцарії у зливки невеликого розміру, які потім вирушають до Азії, де вони мають великий попит серед приватних інвесторів.

 

Що буде із золотом при зміні політики ФРС? Пітер Буквар директор з інвестицій Bleakley Advisory Group.

Журналіст Мішель Макорі з Kitco News взяла нещодавно інтерв'ю у Пітера Буквара, директора з інвестицій у Bleakley Advisory Group, під час якого вони обговорили поточну ситуацію на ринку золота та срібла.

Буквар дуже позитивно ставиться до дорогоцінних металів, ґрунтуючись на своєму прогнозі щодо інфляції: «Інфляція не є тимчасовою. І це буде найважливішим чинником, що визначає напрямок розвитку економіки та ринків. Я не чекаю на повернення до рівня, який був до COVID».

На думку галузевого експерта, золото може подвоїтися в ціні, як тільки Федеральна резервна система США почне підвищувати відсоткові ставки для боротьби з вищою інфляцією, ніж очікувалося. За словами Буквара, срібло може знову вирости до максимуму в 50 доларів за унцію або навіть перевершити його.

Ця вперта інфляція змушує Центральні банки по всьому світу починати посилювати грошово-кредитну політику, сказав він. Наступним важливим кроком, за його словами, буде підвищення відсоткових ставок, і це, ймовірно, матиме значні наслідки: «Зараз ми знаходимося на порозі глобального посилення, і яким би повільним воно не було, воно матиме великий вплив». З цього приводу Буквар каже таке: «З 2010 року кожна значна корекція ринку збігалася із закінченням QE. Тож я не маю ілюзій і думаю, що ФРС та інші Центральні банки посилять монетарну політику, і жодних проблем не буде».

За його словами, акції золотодобувних компаній також є перспективними наразі. «Акції гірничодобувних компаній дуже дешеві, але вони не мають попиту, незважаючи на хороші дивіденди», - сказав експерт з інвестицій. "Якщо ми подумаємо про хороші гірничодобувні компанії, у яких стійкі загальні витрати становлять 800 $ або навіть 900 $, і які можуть продавати золото за 1800 $, то це досить велика норма прибутку, якої у цих компаній не було вже довгий час".

 

Джон Полсон про золото та зростання інфляції

Джон Полсон розповів в інтерв'ю, записаному в середині серпня, про поточну ситуацію на ринку золота, а також про перспективи жовтого дорогоцінного металу як інвестиційного активу.

Відомий портфельний менеджер та президент компанії Paulson & Co. вважає, що золото особливо добре працює за часів сильної інфляції. Востаннє параболічний рух спостерігався у 1970-х роках, коли понад два роки спостерігалося двозначне зростання інфляції.

Причина такої реакції полягає в тому, що у світі є лише дуже обмежена кількість інвестиційного золоту. Якщо при цьому більший обсяг коштів буде вилучений зі збиткових інвестицій і спрямований на очевидну альтернативу - золото, то вартість жовтого дорогоцінного металу зросте через дисбаланс попиту та пропозиції на ринку дорогоцінних металів.

Відповідно він вважає золото гідною інвестицією і сьогодні. На думку Полсона, нещодавнє сильне збільшення грошової маси викличе подальше зростання інфляції, і, на його думку, вона буде вищою за поточні прогнози.

 

Ян Телфер про перспективи золота.

Ян Телфер, колишній голова Goldcorp Inc., розповів в інтерв'ю аналітичній компанії Stansberry Research про свою оцінку непереконливого розвитку цін на золото в даний час та про поточне становище золотодобувних компаній.

Під час інтерв'ю багаторічний експерт ринку дорогоцінних металів розповів про те, що в даний час короткострокові інвестори вкладають кошти в криптовалюти замість жовтого дорогоцінного металу, а довгострокові інвестори розчарувалися в золоті. Слабке зростання кількості робочих місць у США – ще одна причина невтішних показників ціни золота, сказав він.

"Поєднання короткострокових і довгострокових факторів" шкодить ціні золота, "і я не впевнений, що ситуація зміниться найближчим часом", - сказав Телфер. Він сказав, що його цільова ціна золота не перевищує 2500 $ у світлі цих факторів, що зберігаються. Загалом, однак, він продовжує робити великі ставки на дорогоцінний метал, і значна частина його портфеля знаходиться саме у золоті.

 

Дивитися також: Графікі цін на золото

 

Читати також:

Підбірка новин, статей по сріблу 2021 

Френк Холмс: правило 10% інвестицій в золото

Дж. Йеллен повинна розкрити золотий запас США 

Чесна ціна золота - 1000 чи 2000 $ за унцію?

ЦБ Угорщини потроїв золотий запас країни 

Зростання ціни золота до 4800 $ - як це можливо? 

За 100 років долар США знецінився до золота на 99%

S&P Global: дефіцит нових родовищ золота

Співвідношення цін золота і срібла на максимумі з 1991 р

Московія збільшила експорт золота в Великобританію на рекордні $ 5 млрд

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua