Zerohedge: 7 причин для наступної фінансової кризи
29.10.2021
ImageВеликий історик фінансів Чарльз Кіндлбергер у 1970-х роках зазначав, що, як свідчить історія кількох століть, фінансова криза траплялася приблизно кожні десять років. Його спостереження, як і раніше, актуальне.

У кожному десятилітті, починаючи з його класичної книги 1978 року «Манії, паніки та крахи», такі кризи справді спалахували знову і знову – у 1980-х, 1990-х, 2000-х, 2010-х та знову у 2020 році.

Що може викликати наступну кризу в цій довгій серії, що повторюється? Я пропоную сім варіантів:

1. Важко передбачити майбутнє

Примітним заголовком 2017 року був "Єллен: Протягом нашого життя я не чекаю фінансової кризи". Тодішній глава ФРС США мала рацію в тому, що не передбачала цього; проте, за її життя й у нашому житті, у 2020 році відбулася нова фінансова криза з несподіваними причинами. Відомо, що «найризикованіше - це те, чого не передбачаєш». Особливо ризикованим є те, що ви не вважаєте за можливе, але воно все одно відбувається.

Про світову фінансову кризу 2007-09 років колишній заступник голови ФРС сказав прямо: «Ми не тільки не передбачали її», а й у розпал кризи «насилу розуміли, що відбувається». Аналогічно, «центральні банкіри та регулюючі органи не передбачали краху, як і не могли передбачити його потенційних масштабів», як написав інший провідний експерт Центрального банку.

Наступна фінансова криза може бути схожою – ми можемо отримати ще один глухий удар. У своїх спогадах про кризу 2007-09 років колишній міністр фінансів США Генрі Полсон написав: «Ми не мали іншого вибору, окрім як згорнути все це і зробити самим». Якщо наступна фінансова криза знову буде спровокована чимось, чого ми не передбачаємо, то реакція урядів знову буде інтуїтивною.

2. Умисний макро-злом фінансової системи

Ми продовжуємо дізнаватися, наскільки вразливі навіть найбезпечніші системи для злому, особливо з боку хакерів, спонсорованих державою. Я маю на увазі не злом з метою заробити або зібрати гроші на здирстві, не злом з метою шпигунства, а суто зловмисний злом з єдиною метою викликати руйнування і паніку, щоб покалічити США, вивівши з ладу наші дивовижно складні фінансові інформаційні системи, що повністю залежать від комп'ютера.

Уявіть собі, якби макро-хакери атакували з тією ж руйнівною мотивацією, що й терористи 11 вересня 2001 р. Припустимо, що після їх удару торгові та платіжні системи не піддаються обліку, немає ринкових цін, ніхто не може дізнатися про залишки на своїх рахунках або вартість своїх ризикових позицій і ніхто не знає, хто зруйнований, а хто платоспроможний. Це може бути другий, наступний сценарій кризи.

3. Центробанки помиляються разом

Ми знаємо, що центральні банки діють як тісний міжнародний клуб. Їх рішення пов'язані з величезною невизначеністю, і в результаті вони демонструють сильну когнітивну та поведінкову стадну поведінку. Є одна цікава цитата: «Центральні банки стали рабами бульбашок, які вони не луснули». Віримо ми в це чи ні, але немає жодних сумнівів, що найбільші Центробанки світу колективно зуміли створити гігантську глобальну інфляцію цін на активи.

Припустимо, що їм також вдалося спричинити катастрофічну інфляцію цін. Тоді, зрештою, відсоткові ставки мають зрости, а ціни на активи - впасти. Це відбудеться на тлі роздутих цін на активи та високого рівня заборгованості. Коли ціни на активи впадуть, спекулятивний борг буде покарано. "Кожна велика криза розкриває надмірні спекуляції багатьох людей, про яких раніше ніхто не підозрював", - сказав Уолтер Бейджхот. Тоді «бульбашка всього» нашого часу лусне, і настане криза. Результатом цього стануть величезні державні виплати.

4. Повторний крах ринку житла

Найбільше інфляція стає помітною на ринку нерухомості, що виявляється у зростанні цін на будинки, які є найбільшою інвестицією більшості людей. В даний час ціни на житло в США зростають нестійкими темпами – більш ніж на 18% на рік, але це також є глобальною проблемою. Багато країн, близько 20, за одними оцінками, стикаються з екстремальною інфляцією цін на житло. Один фінансовий оглядач сказав: «Зараз це глобальна житлова бульбашка епічних масштабів, яких ще не бачила ні людина, ні звір, і він загнав у кут не лише ФРС, а й інші Центральні банки».

Ціни на житло залежать від високого рівня кредитування та, як відомо, чутливі до процентних ставок. Як би виглядала реальна іпотечна ставка, яка визначається ринком, замість керованої ФРС 3% іпотечної ставки, яка існує в США в даний час? Розумна оцінка передбачає загальну інфляцію 3% і, відповідно, ставку за 10-річними державними облігаціями 4,5%.

Довгострокова іпотечна ставка буде на 1,5% вищою, або 6%. Це приблизно подвоїть щомісячну ставку за іпотекою такого ж розміру, ціни на житло різко впадуть, і наш рекордний міхур цін на житло лусне. Зіткнувшись з такою можливістю, ФРС воліє і досі продовжувати надувати міхур. Переоцінена закредитована нерухомість часто є причиною фінансових криз. Можливо, так буде й цього разу.

5. Колапс системи електропостачання


Уявіть собі збій, подібний до нашого сценарію макро-злому фінансової системи, в результаті зловмисної атаки, яка вивела з ладу національну енергосистему, або потужний сонячний спалах, що перевершує по силі той, що вивела з ладу енергосистему Квебеку в 1989 році.

Фізично фінансова система, яка, звичайно, включає всі форми електронних платежів, є електронною системою, що повністю залежить від електроживлення. Якщо буде крах електропостачання, то добре мати в гаманці паперові гроші або справжні золоті монети. Банківські рахунки та криптовалюти працюватимуть у цьому випадку не так добре.

6. Наступна пандемія

Схоже, ми пережили пандемію COVID і криза закінчилася. Навіть з урахуванням проблеми дельта-штаму, що продовжується, ми, безумовно, більш спокійні, ніж у період сильного страху і локдаунів у 2020 р. Фінансові ринки вже не у вільному падінні, а на підйомі. Але як щодо наступної пандемії? Ми бачили, що для боротьби з пандемією уряди можуть закрити економіку, викликати масове безробіття та економічні потрясіння. Чи зроблять вони це знову, чи щось інше?

Як швидко може виникнути пандемія? Ми не знаємо. Чи може ця нова пандемія бути набагато смертоноснішою, ніж COVID? Така пандемія була широко, переконливо та неодноразово передбачена. Що не було передбачено, то це політична реакція та фінансова паніка. Якщо пророцтво про ще страшнішу і смертоноснішу нову пандемію здійсниться, можливо, раніше, ніж ми думаємо, це може спровокувати нашу наступну фінансову кризу.

7. Велика війна

Найважливішими фінансовими подіями, безперечно, є великі війни. Що якби у 21 столітті відбулася ще одна велика війна? Тим, хто вважає, що це неможливо, варто згадати знамениту книгу Нормана Енджела "Велика ілюзія", в якій він стверджував, що війна між європейськими державами в 20 столітті буде настільки економічно витратною, що вона не відбудеться. Насправді це було неймовірно дорого, але все ж таки відбулося.

Видатний учений Грем Еллісон з Гарварда написав: «Катастрофічна війна між США та Китаєм у найближчі десятиліття не тільки можлива, а й набагато вірогідніша, ніж більшість із нас хоче визнати». Особливою точкою напруги є претензія Китаю на суверенітет над Тайванем. Чи може рішення Китаю силою покласти край свободі Тайваню стати еквівалентом вторгнення Німеччини до Бельгії у 1914 році?

Чи буде хтось настільки шалений, щоб почати війну між Китаєм і США? Ми всі сподіваємося, що ні, але ми повинні пам'ятати, що така війна вже відбулася: Більшість Корейської війни складалася з бойових дій між китайською та американською арміями. У своїй історії Корейської війни Девід Халберстам пише: "Китайці вважали Корею великим успіхом", а Мао "мудро визнав внутрішньополітичні переваги війни між його країною та американцями". Звичайно, якщо щось подібне станеться знову, це буде величезна криза, можливо, із глобальною фінансовою панікою для більшої переконливості.

Загалом можна сказати, що існує безліч ризиків і невизначеностей, які забезпечують можливість наступної фінансової кризи.

 Дєньга

Читати також:

«Гелікоптерні гроші» від МВФ на 650 $ млрд.

Даг Кейсі прогнозує фінансовий хаос

Антиутопія: Україна в 2030 році

«Світ збожеволів через« безкоштовні» гроші»: мільярдер Рей Даліо - про загрозу світовій економіці

Юваль Ной Харари - про п'ять головних проблем людства.


 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua