10 мільярдерів, які найбільше збідніли за 2021 рік. Разом вони втратили $152 млрд
Люди - Прочее(Люди)
14.01.2022
ImageУ списку цьогорічних збіднілих мільярдерів – 10 магнатів, які втратили найбільше статків у 2021-му. Їхні гаманці стали легшими на загальну суму $152 млрд

Як пише Forbes, найбільші втрати відчули китайські супербагатії – у цьогорічному списку їх шість з десяти. Все більший тиск китайського уряду на різні індустрії, від онлайн-продажів до позакласного репетиторства, сприяв стрімкому розпродажу акцій, що знизило оцінки вартості китайських компаній на сотні мільярдів доларів.

Щоб оцінити найбільші втрати мільйонерів у 2021 році, експерти Forbes розглянули зміни в чистих активах 2660 мільярдерів між 31 грудня 2020 і 10 грудня 2021, а потім вирахували найбільш збіднілих у доларовому еквіваленті, враховуючи лише тих, хто робив інвестиції в публічні компанії.

1. Колін Чжен Хуан. Втрати: $40,2 млрд. Власний капітал: $22,4 млрд

Хуан – засновник платформи онлайн-продажів Pinduoduo. Мільярдер цього року втратив 64% своїх статків, коли на стільки ж впали акції Pinduoduo. Втративши свої позиції після масштабних антимонопольних перевірок інтернет-гігантів Китаю, шестирічну компанію ще більше сколихнула заява на звільнення Хуана з посади голови компанії. У листопаді акції Pinduoduo впали на 21%, після того як компанія не виконала очікування квартального виторгу.

2. Джек Ма. Втрати: $21,4 млрд. Власний капітал: $37 млрд

Ма упродовж 2021 року майже не зʼявлявся на публіці, після того як урядові регулятори вжили жорстких заходів щодо його компаній. Спочатку дії китайського уряду зірвали в листопаді 2020-го вихід на біржу Ant Group, фінтех-підрозділу Alibaba, який оцінювали у $35 млрд.

Потім вони завдали удару по Alibaba, гіганту онлайн-торгівлі, співзасновником якого є Ма, наклавши у квітні штраф у $2,8 млрд – найбільший антимонопольний штраф у Китаї. За рік ринкова капіталізація Alibaba впала на понад 46%, що зменшило статки Ма на $37 млрд, або 37%.

3. Хуй Ка Ян. Втрати: $18 млрд. Власний капітал: $9,1 млрд

Чоловік входить до списку найбільш збіднілих вже другий рік поспіль. Він втратив мільярди через поточну фінансову кризу в China Evergrande Group. Гігант нерухомості, якого він заснував і в якому займає посаду голови, вперше в грудні оголосив про неспроможність виконувати боргові зобовʼязання перед інвесторами.

Намагаючись утримати компанію на плаву, мільярдер, за деякими повідомленнями, нещодавно вклав $1 млрд власних грошей у неї і був змушений продати акції, як і обіцяв. Тепер йому треба розібратися з новою проблемою: прискорити реструктуризацію зобовʼязань Evergrande на $300 млрд через небезпеку потенційно більшої кризи на ринку нерухомості Китаю.

4. Чжан Йон. Втрати: $15,9 млрд. Власний капітал: $7,6 млрд

Чжан – засновник і голова Haidilao, найбільшої мережі ресторанів Китаю, у якої є заклади і в інших країнах. Чоловік пішов на значний ризик найбільшого досі розширення під час пандемії, збільшивши кількість закладів майже до 1600.

Та через нові хвилі COVID-19 і обачність відвідувачів з приводу громадського харчування в ресторанах Haidilao попит не досягнув очікуваного рівня. У листопаді компанія оголосила, що тимчасово або назавжди зачинить 300 закладів. Станом на 15 грудня акції компанії впали на 71%, зробивши Чжана, статок якого ще в квітні становив $23 млрд, біднішим на 68%.

5. Тадасі Янай. Втрати: $14 млрд. Власний капітал: $30,4 млрд

У 2021 Янай втратив близько третини своїх статків після того, як акції його токійської імперії одягу Fast Retailing, власника популярних брендів Uniqlo і Theory, впали на близько 34%. І хоч виторг у 2021 (станом на серпень 2021-го) виріс на 6%, а прибутки до сплати податків збільшилися на 70%, у порівнянні з 2020-м, ритейлера зачепили протиковідні обмеження і карантинні заходи; постраждали і заводи у Вʼєтнамі.

6. Лей Цзюнь. Втрати: $14 млрд. Власний капітал: $16,3 млрд

Статки Лея, засновника і голови Xiaomi, одного з найбільш популярних брендів смартфонів у світі, скоротилися майже вполовину. Хоч компанії вдалося уникнути пильної уваги урядових перевіряльників, які завдали чималої шкоди китайським техногігантам, Xiaomi постраждала від перебоїв із постачаннями, а саме від світового браку мікрочипів, а також від жорсткої конкуренції, яка скоротила частку компанії на ринку.

7. Масайосі Сон. Втрати: $13,6 млрд. Власний капітал: $25,1 млрд

Масайосі Сон – засновник і гендиректор японського інвестиційного гіганта Softbank Group. Серед ключових інвестицій Softbank – китайські технокомпанії як Alibaba й агрегатор таксі Didi Global.

Агресивна політика китайського уряду проти цих компаній на додачу до зниження цінності кількох найбільш багатообіцяючих виходів на біржу, які підтримував Softbank, призвели до рекордних збитків – $7,3 млрд за три місяці (до 30 вересня) – для Vision Fund, що належить Softbank. Падіння акцій скоротило на 35% статок Сона.

8. Деніел Гілберт. Втрати: $13,2 млрд. Власний капітал: $29,6 млрд

2021 був неспокійним роком для цін на акції іпотечної компанії Rocket Companies, що належить Деніелу Гілберту. Акції онлайн-кредитора впали, станом на 15 грудня, на 62% через уповільнення ринку іпотечного рефінансування після його буму в 2020-му.

Rocket повідомила про $1,4 млрд чистого прибутку з $3,1 млрд виторгу в період з липня по вересень 2021, при тому, що за цей же період 2020-го повідомлялося про $3 млрд чистого прибутку з $4,6 млрд виторгу.

9. Чжан Бангсін. Втрати: $11,3 млрд. Власний капітал: $1,2 млрд

Чжан – співзасновник і голова фірми з надання освітніх послуг TAL Education. Цього року китайський уряд вдався до жорстких заходів щодо репетиторського бізнесу. Акції таких компаній, як TAL Education рухнули, коли контрольні органи оголосили про нові суворі правила, серед яких заборона на залучення капіталу закордонних інвесторів і через вихід на біржу, а також вимога до компаній, які надають додаткові заняття зі шкільних предметів, реєструватися як неприбуткові. І власний капітал Чжана впав на 90%.

10. Чжун Хуейцзюань. Втрати: $10,4 млрд. Власний капітал: $10 млрд

Чжун – засновниця, голова і гендиректорка китайської фармацевтичної компанії Hansoh Pharmaceutical. Однак акції компанії у 2021-му впали на понад 50% і знаходяться на нижчому рівні, ніж під час виходу на біржу, – HK$14,26 ($1,82) за штуку. У результаті цього статки Чжун цього року скоротилися на 51%.

http://forbes.net.ua/

Читати також:

Бернард Барух - найбагатший спекулянт в історії США

10 міст, в яких живе найбільше найбагатших людей

Кількість мільярдерів по всьому світу зросла вдвічі за 10 років

Zerohedge: 7 причин для наступної фінансової кризи

Как стать миллиардером: на примере Игоря Коломойского

 
След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua