10 плюсів читання, або чому ми повинні читати кожен день
Обучение - Самообучение
11.05.2019

ImageКоли ви в останній раз читали книгу або серйозну статтю в журналі? Чи не обмежені ваші щоденні читацькі звички твітами, оновленнями в Facebook або інструкцією на коробці з вівсянкою?

Якщо ви один з багатьох, у кого немає регулярної звички читати, можливо, ви втрачаєте щось.

1. Стимуляція мозку

Дослідження показують, що стимуляція мозку може уповільнити (або запобігти) хворобу Альцгеймера і деменцію. Мозкова активність не дає головному органу втратити потужність.

Як і м'язам тіла, мозку потрібні вправи, щоб залишатися сильним і здоровим, тому фраза «використовуй або втратиш» застосовна і до мозкових функцій. Пазли і ігри, наприклад, шахи, також корисні для когнітивної стимуляції мозку.

2. Зменшення стресу

Незалежно від того, скільки стресу вам приносить робота, особисте життя або інші проблеми, з якими ви стикаєтеся щодня, все це зникає, коли ви занурюєтеся в історію. Якісні романи віднесуть вас в інші світи, в той час як цікава стаття захопить і утримає в теперішньому моменті. Напруга піде, і ви розслабитеся.

3. Знання

Все, що ви читаєте, - джерела нової інформації. Ніколи не знаєш, коли якісь відомості знадобляться. Чим більше знань, тим більше шансів, що ви впораєтеся з будь-яким завданням, яке підкине життя.

Ось ще трохи їжі для роздумів: пам'ятайте, що в один жахливий день можна втратити все - роботу, майно, гроші, навіть здоров'я, але знання у вас ніхто не відніме.

4. Розширення словникового запасу


Чим більше ви читаєте, тим більше слів поповнюють ваш щоденний лексикон.

Добре поставлена ​​мова не завадить в роботі, а вміння впевнено говорити з колегами підніме самооцінку. Це допоможе кар'єрі, адже начитані, ерудовані люди з розвиненою промовою швидше просуваються по службі, на відміну від тих, у кого менше словниковий запас і вужче кругозір.

Читання книг також життєво важливо для вивчення нових мов, тому що можна вивчати нові слова в контексті історій, поліпшуючи грамотність і швидкість мови.

5. Розвиток пам'яті

Коли ви читаєте книгу, доводиться запам'ятовувати персонажів, їхні характери, цілі, історію та багато нюансів, а також добре орієнтуватися в сюжеті, темах, які переплітаються між собою. Це складний процес, але мозок - дивовижний орган, який з легкістю це все запам'ятовує.

Вражаюче, але кожне запам'ятовування створює нові нейронні шляху і зміцнює існуючі. Це допомагає розвинути оперативну пам'ять, а також стабілізувати настрій. Здорово, так?

6. Аналітичні навички

Розгадували ви головну загадку в романі до його закінчення? Якщо так, то значить, що ви застосували критичне і аналітичне мислення, щоб зіставити всі деталі і зрозуміти інтригу.

Таке ж вміння аналізувати деталі стане в нагоді, коли ми критично оцінюємо роман: чи добре написано твір, чи розкриті характери персонажів, наскільки вдало складена сюжетна лінія і так далі.

Якщо у вас буде можливість обговорити книгу з кимось ще, ви зможете чітко сформулювати свою думку, тому, що ви приділили час аналізу деталей.

7. Тренування фокуса і уваги

У нашому божевільному віртуальному світі уваги вимагають мільйон речей, тому ми кожен день практикуємо багатозадачність.

Протягом 5 хвилин людина може розриватися між виконанням робочого завдання, перевіркою електронної пошти, листуванням з парочкою людей, читанням твітів, моніторингом телефону і спілкуванням з колегами. Цей тип адиктивної поведінки сприяє підвищенню рівня стресу і зниженню продуктивності.

Коли ви читаєте книгу, вся увага сфокусована на історії - решта світу перестає існувати, і ви можете зануритися в кожен момент.

Намагайтеся читати 15-20 хвилин до роботи (наприклад, вранці, якщо їдете до офісу на громадському транспорті), і ви здивуєтеся, наскільки сфокусуватися ви будете на робочому місці.

8. Літературні навички

Цей пункт йде рука об руку з розширенням словникового запасу. Спостереження за стилями інших авторів не може не впливати на ваш власний стиль.

Цей процес схожий з тим, як музиканти впливають один на одного, як художники використовують техніки, якими творили раніше майстри. Письменники теж вдосконалюють свій навик, читаючи твори інших авторів.


9. Заспокоєння

Крім розслаблення, до якого веде читання гарної книги, ви також можете отримати умиротворення. Читання душевних текстів знижує тиск і несе відчуття спокою, в той же час книги можуть допомогти людям, яким властивий розлад настрою і легкі психічні захворювання.


10. Безкоштовне навчання

Хоча багато хто любить купувати книги, читання може бути безкоштовним.
Знизити витрати на читання допоможуть бібліотеки. Там ви знайдете книги на будь-який смак, крім того, вони періодично поповнюють книжкові колекції, тому у вас ніколи не закінчиться матеріал для читання.

Якщо у вас немає бібліотеки під боком або ви не можете дістатися до найближчої, то вам на допомогу прийде інтернет. Багато книг представлені в форматах PDF і ePub, тому їх можна читати з рідера, планшета або комп'ютера. Також є багато сайтів з безкоштовними книгами, тому вирушайте почитати щось новеньке прямо зараз!

Існує багато жанрів літератури, і кожен знайде щось для себе. Не важливо, що вам подобається - класика, вірші, модні журнали, біографії, релігійні тексти, підліткові книги, самовчителі, вулична література або романтичні новели. Ви обов'язково знайдете те, що захопить ваша уява!

Переклад статті з lifehack.org

Читати також:

Говоріть красиво: 15 найкращих українських скоромовок для тренування гарної вимови

Як всією сім'єю перейти на українську мову

35 самых лучших книг великих психологов:

9 важнейших монументальных трудов человечества!

Как написание текстов влияет на работу мозга

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua