Що приховує зворотна сторона сланцевої революції в США
Бизнес - Экономика
06.07.2019
ImageЧерез три роки після обвалу на нафтовому ринку ціни знову ростуть, а Америка стала найбільшим в світі виробником. Але деякі компанії продовжують зазнавати труднощів

Сланцевий бум в Штатах маскує продовжуються неприємності у багатьох більш дрібних експортерів і компаній, які обслуговують родовища. За даними Bloomberg, цього року число банкрутств в енергетичному секторі випереджають лише банкрутства в секторі споживчих товарів першої необхідності. І деякі компанії попереджають: далі буде ще гірше.

Weatherford International Plc, колись один з головних провайдерів послуг буріння та завершення свердловин, минулого тижня повідомила, що готується до процедури банкрутства, а Halcon Resources Corp. і Alta Mesa Resources Inc. висловили сумніви в тому, що зможуть утриматися на плаву. Облігації виробника California Resources Corp. торгуються з прибутковістю більш ніж на 10% вище за прибутковість казначейських паперів США.

Ці приклади оголюють зворотну сторону сланцевого буму. Високовитратні виробники з хиткими балансами не приваблюють інвесторів, яких більше цікавить отримання прибутку, ніж вкладення коштів в розвиток сланцю, будь то борг або акціонерний капітал. І поки виробники урізують витрати, менш ефективні провайдери послуг знаходяться на межі виживання.

«Тиску на інституціональному рівні немає, і компаніям потрібно чимало часу, щоб усвідомити, що банкрутство, можливо, є єдиним способом вирішити проблеми з балансом», - зазначив Патрік Хьюз, партнер юридичної фірми Haynes and Boone LLP.

У вівторок Weatherford пояснила, що проводить реструктуризацію свого балансу з метою полегшення боргового тягаря компанії, але це «не реструктуризація операцій, але і не процедура банкрутства». Halcon і California Resources не відповіли на запит коментаря, а в Alta Mesa declined відмовилися коментувати ситуацію.

Зростання нафти на 40% з грудня - до $ 60 і $ 70 за WTI і Brent відповідно - виявилося недостатньо, щоб допомогти таким компаніям, як Bristow Group Inc., PHI Inc., Jones Energy Inc. і Rex Energy Corp. уникнути банкрутства в цьому році.

Боротьба за виживання

«Багато хто бачить ціни на відмітках $ 60 і $ 70, вважають, що все прекрасно. Думаю, в цьому році банкрутств буде більше, ніж в 2018-му », - попереджає Спенсер Каттер, аналітик Bloomberg Intelligence.

Збитки від обвалу ринку досягли піку в 2016 році, коли збанкрутували 142 компанії із загальним боргом на суму $ 70,3 млрд. У минулому році ця цифра скоротилася більш ніж удвічі - банкрутами стала 41 компанія з боргом на $ 17.2 млрд.

Цього року банкрутство однієї тільки Weatherford додасть до розміру боргу близько $ 8 млрд. Якщо це станеться, то стане найбільшим банкрутством в галузі за останні чотири роки. У випадку з Halcon, її облігації з прибутковістю на рівні 6.75% і погашенням в 2025 році торгуються наполовину нижче їх номінальної вартості. Агентство S & P Global Ratings присвоїло паперам рейтинг СС, який сигналізує про те, що компанія навряд чи зможе виконати частину своїх боргових зобов'язань.

Weatherford підписала угоду про реструктуризацію з держателями 62% своїх пріоритетних незабезпечених паперів. В рамках цієї угоди власники боргу на суму $ 7.4 млрд отримають 99% основного капіталу за підсумками реструктуризації і до $ 1.25 млрд за новими незабезпеченим паперів.

Тим часом в першому кварталі емісія акцій в енергетичному секторі США скоротилася до мінімального з початку десятиліття рівня, а продажі впали більш ніж на третину в річному вираженні. Про це свідчать дані галузевої консалтингової компанії Drilling Info.

«Нафта по $ 60 вигідна, якщо ви виробник з низькими витратами без величезного боргу, в Пермському басейні або родовищі Bakken. Це терпимо, якщо ви - компанія середньої ланки, і погано, якщо ви ставитеся до більш дрібним виробникам », - резюмував Каттер.

 

Читати також:

Інфографіка з видобутоку і запасів рідкоземельних металів в розрізі країн.

Нефти пророчат угольное будущее

Европа уезжает от бензина

Bloomberg: «Энергетические цунами» обрушат нефть до $10

Природные ресурсы, чьи они на самом деле?

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua