11 квітня 2019 року пішов з життя Олег Яцожинський
Люди - Прочее(Люди)
20.04.2019
ImageОлег Яцожинський — геолог за фахом, який був активним дописувачем Вікіпедії під псевдонімом Helgi.Helgi тривалий час був редактором та адміністратором Вікіпедії, автором майже 200 статей, зокрема кількох «добрих статей».

Редактори української Вікіпедії висловлюють співчуття рідним та близьким померлого Олега Яцожинського.

Олег народився 17 листопада 1976 року в м. Стрий Львівської області. Все його життя було присвячено геології — науці про тверду оболонку Землі. Захистивши дисертацію в 2002 році в ІГГГК НАНУ на звання кандидата геологічних наук, Олег пропрацював в ряді геологічних інститутів — Львівське відділення УкрДГРІ (2002-2006), ДП «Науканафтогаз» (2006-2008, 2010-2011), ВАТ «Геотехнічний інститут» (2008-2010). Останні вісім років життя працював завідувачем лабораторії фізики мінералів Геологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Окрім активної науково-дослідницької роботи, Олег докладав зусиль до популяризації геології: читав науково-популярні лекції, досліджував стан та можливості розвитку геотуризму, брав участь в розробці геотуристичних маршрутів, та власне співорганізовував науково-популярні поїздки по рідному краю присвячені геології.

Олег дописував Вікіпедію українською мовою з 2007 року, а з 2014 по 2019 рік був  адміністратором. Він започаткував 198 статей, і п’ять з них сьогодні мають статус «добра»; загалом зробив понад 14 000 редагувань. Олег дописував на різні тематики — писав статті за своїм фахом, а також про свої захоплення: наприклад, історію та краєзнавство.

Цінним внеском користувача Helgi до української Вікіпедії стали завантажені ним медіафайли — геологічні та інші карти Галичини, україномовні схеми та діаграми з геології та ін. Дописуючи до статей Вікіпедії Helgi був вимогливий до себе та до інших користувачів, його внески завжди відрізнялись високою якістю, верифікованістю.

Він називав дописувачів Вікіпедії «вікінгами» і генерував багато сміливих ідей — саме Олег чи не перший запропонував створити громадську організацію «Українська Вікіпедія» (під час львівської вікізустрічі в лютому 2008 року).

У 2015 році Олег приєднався до нашої організації, а у 2016 році був обраний до керівного органу — Правління. Він координував проект Вікіекспедиції, входив до організаційного комітету Вікіконференції 2015 року, що проходила у Львові на базі Географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, проводив віківишколи для викладачів університету, а також започаткував інтелектуально-спортивну забавку з редагування Вікіпедії між командами дописувачів (проект WikiFix).

Згадує користувач Звірі:

«Helgi був надзвичайно активним науковцем, вікіпедистом, популяризатором науки. В ньому жила і била ключем, наче потужне джерело, ідея донесення наукових знань до широкого загалу — тому мабуть він так багато віддав Вікіпедії, організував «Геоатракції» — поїздки по області до різних геологічно-цікавих об’єктів з науково-популярним супроводом, читав науково-популярні лекції.  Думаю, можна сказати що він жив цією ідеєю — навіть вже серйозно хворіючи у 2018 році, він взявся за організацію наукового лекторію у Львові і встиг зібрати навколо себе зацікавлених в цьому місцевих науковців різних галузей».

 

Читати також:

Вибори 2019: хто кандидати в президенти?

Загадки "Лесника"

10 плюсів читання, або чому ми повинні читати кожен день

Говоріть красиво: 15 найкращих українських скоромовок для тренування гарної вимови

Як всією сім'єю перейти на українську мову

10 міст, в яких живе найбільше найбагатших людей

 

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua