За 100 років долар США знецінився до золота на 99%
Инвестиции - Драгметаллы
08.01.2021
ImageЦіна золота досягала в 2020-му позначки 2068 $ за одну унцію - це новий історичний рекорд вартості жовтого дорогоцінного металу. З 1930-х років американський долар втратив 99% своєї купівельної спроможності по відношенню до жовтого дорогоцінного металу.

По ідеї, світова резервна валюта повинна бути найкращим інструментом збереження, але через необмежений друк долар США більше не може конкурувати з золотом. Варто нагадати, що в 1932 році одна унція жовтого дорогоцінного металу коштувала 20,67 $, а в наші дні його ціна змогла подолати позначку 2068 $.

Таким чином, купівельна спроможність американської валюти по відношенню до золота втратила 99%. Інші резервні валюти, як британський фунт і японська ієна, показали ще гірший результат. Наприклад, купівельна спроможність єни по відношенню до золота впала на 99,98%.

Золото не приносить інвесторам процентного доходу, але зате воно дуже ліквідне, а значить цей дорогоцінний метал можна продати практично в будь-якій країні світу. Завдяки своїм незмінним якостям золото стало в космосі багатьох валют справжнім сонцем, після того як Золотий стандарт був скасований 15 серпня 1971 р Центральні банки зберігають жовтий дорогоцінний метал в своїх резервах і не поспішають його позбутися. Це пов'язано багато в чому з законом Грешема, який говорить: «Погані гроші витісняють хороші». Під час зростання цін на золото Центробанки збільшують свої золоті резерви (хороші гроші), а в цей час витрачають паперову валюту (погані гроші), цінність яких знижується.

Іншими словами можна також сказати, що ціна золота зростає нарівні з цінами на споживчі товари. Дорогоцінний метал демонструє навіть тенденцію до зростання своєї купівельної спроможності, що вказує на те, що уряди деяких країн навмисне публікують занижені дані по інфляції в своїй економіці. Згідно однієї теорії, «хороші гроші» (золото) повинні збільшувати свою купівельну спроможність, так як технологічний прогрес повинен здешевлювати виробництво товарів масового споживання.

На думку деяких аналітиків, ціна золота продовжить зростання і з часом стане важливою частиною світової фінансової системи. Поточний рекорд цін в доларах і євро є номінальним значенням. Важливо розуміти, що Центральні банки продовжать девальвувати свої національні валюти, так як світ ще ніколи не був у боргах, як зараз. Закредитованість в усьому світі досягла неймовірних розмірів. Щоб вирішити цю проблему, потрібно прийняти рішення: або списати борги, або розігнати інфляцію. ФРС США і інші Центробанки світу дали зрозуміти, що вони будуть використовувати інфляцію як інструмент по ослабленню боргового тягаря.

Багато місяців тому глава ЄЦБ Крістіна Лагард заявила наступне: «Ми повинні бути щасливі, що у нас є робота, а не переживати про заощадження». Ці слова можуть служити визнанням того, що заощадження в євро будуть поступово знецінюватися.

Ослаблення боргового тягаря за допомогою інфляції є найбільш виправданим, зрозумілим і часто використовуваним методом Центральних банків. У минулому цей метод застосовувався неодноразово, а значить в майбутньому його знову будуть використовувати. Тільки володіння фізичним золотом і його зберігання поза банківською системою можуть допомогти захистити заощадження від повного знецінення.

http://www.denga.com.ua/

Дивитися: Графіки цін на золото за місяць, рік, 10 років

 

Читати також:

Зростання ціни золота - це ознака початку інфляції

Credit Suisse прогнозує ціну срібла 35 $ за унцію

S&P Global: дефіцит нових родовищ золота

Співвідношення цін золота і срібла на максимумі з 1991 р

 
< Пред.   След. >
2007-2022 © Дєньга. Інформаційний ресурс Дєньга має допомогти Вам досягнути матеріального достатку. Матеріали сайту розкривають тематики: Інвестиції(у тому числі в Нерухомість, Золото, Цінні папери), Банки, Створення власного бізнесу, Кар'єрне зростання, Освіта. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації, опублікованої в рекламних матеріалах.
Використання матеріалів Дєньга дозволено тільки при наявності активного посилання на головну сторінку порталу www.denga.com.ua